NS 2000 Crowdfunding (Locomotief)

Door Metzie op woensdag 7 september 2016 22:49 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 6.298

https://tweakers.net/ext/f/CPoJieuoj0k2KtlEICTVNIP2/full.jpg


TL;DR
De vrijwilligers van Stoomtrein Goes Borselle zijn een crowdfunding actie gestart om een “ NS 2000” diesel locomotief uit Amerika naar Nederland te halen. Deze locomotief staat momenteel in Florida bij een spoorweg museum dat is gesloten en zal worden gesloopt als deze niet naar Nederland kan worden verscheept. Omdat de locomotief niet in een container past is er apart vervoer nodig. Het crowdfunding doel is €25000 en dan hebben we voor het eerst sinds 1960 weer een “ NS 2000” op de Nederlandse sporen.

Meer informatie over de crowdfunding actie en hoe je eraan kunt bijdragen vind je op de crowdfunding website van de SGB

Op de website van NicoSpilt vind je ook een PDF van het artikel dat in de Juli 2016 editie van het Rail Magazine heeft gestaan.

Beknopte samenvatting van de crowdfunding actie.
In 1941 raken de Amerikanen betrokken bij de tweede wereldoorlog door de Japanse aanval op Pearl Harbour. Het USA Transportation Corps dat deel uitmaakt van het Amerikaanse leger had behoefte aan zware locomotieven om de bevoorradingstreinen te trekken. De firma Whitcomb bouwt in 1941 en 1942 daarvoor 110 vierassige diesellocomotieven met centrale cabine onder het type 65DE14. In 1943 belanden de locomotieven via het Midden-Oosten en Italië in Europa.

Op Nederlands spoor
NS koopt in de zomer van 1946 twintig van deze locomotieven uit een legerdump en brengt die in juli 1946 over naar Nederland. NS stelt de locomotieven die zij gekocht heeft na het nodige herstelwerk in de loop van 1946 en 1947 in dienst onder de nummers NS 601-619 en in 1953 worden er
achttien stuks vernummerd in de NS-serie 2001-2018. Zij worden ingezet in het goederenverkeer, maar bij tijd en wijle ook voor het reizigersvervoer. In latere jaren zijn ze met name ingezet in het goederenverkeer, zoals het verrijden van de zware olietreinen vanuit Schoonebeek. Nadat de aflevering van de nieuwe diesellocs van de serie NS 2200 in 1958 is afgerond worden de 2000’en tussen 1958 en 1960 alle buiten dienst gesteld en gesloopt.

Een nieuwe NS 2000?
Al langere tijd leeft de wens onder spoorwegliefhebbers om weer een NS 2000 op de baan te zien. In de afgelopen jaren zijn reeds diverse pogingen ondernomen door verschillende mensen om tot de verwerving van een machine te komen. Helaas zijn deze pogingen allemaal gestrand om diverse redenen, maar misschien is er nu toch nog een nieuwe kans om tot een NS 2000 replica te komen. Het ongelukkige toeval wil dat ter nagedachtenis van de veel te vroeg overleden spoorwegliefhebber en oud-STIBANS bestuurslid, Lex Lijsten, de erfgename heeft aangegeven Lex permanent te willen herdenken in de vorm van een spoorwegobject bij een museumlijn. Zij stelt daartoe een bedrag ter grootte van 25.000 euro ter beschikking. Het voorstel is toen gedaan uit te zien naar een Whitcomb-locomotief en deze over te brengen naar Nederland.

Speurtocht
Afgelopen februari stuitte een van de projectmedewerkers via een Amerikaans spoormuseaforum op een foto van een Whitcomb, gelijkend op de NS-versie, staand bij een klein museum in de plaats Lake Wales in Florida. De begeleidende tekst meldde dat de locomotief samen met een zesassig rijtuig te koop was omdat het verdere onderhoud te veel zou gaan kosten. Sloop dreigde als er zich binnen afzienbare termijn geen koper voor beide spoorobjecten zou aandienen. Na inspectie bleek de machine in en voldoende staat en is een aankoop bedrag afgesproken van $5000 ongeveer gelijk aan de oud-ijzer prijs.

Transport
Met name omdat de loc niet binnen gangbare containermaten is te plaatsen zijn de transportkosten fors. De kosten voor transport bedragen ruwweg 45.000 euro. Een sponsor voor dit gehele bedrag bleek niet te vinden, maar de firma Spliethoff heeft aangeboden het zeetransport tegen kostprijs uit te voeren!. De firma Mammoet heeft aangeboden het hele logistieke traject uit te willen werken en in kaart te brengen, inclusief de kosten en partijen die een dergelijke speciale klus kunnen klaren. Zeer mooie aanbiedingen, maar de voorwaarde om dit te accepteren is dat eerst het ontbrekende bedrag op tafel moet komen. Daarmee resteert een tekort van circa 25.000 euro op de totale kosten van 50.000 euro om de locomotief aan te schaffen en naar Nederland te vervoeren.

Geef dus gul , red deze locomotief en bring een “ NS 2000” weer terug op de Nederlandse sporen.

Volgende: NS 2000 Crowdfunding update #1 09-'16 NS 2000 Crowdfunding update #1

Reacties


Door Tweakers user PcDealer, donderdag 8 september 2016 09:13

Mooie blog. Post het ook op Facebook, stuur een bericht naar Hart van Nederland en weet ik veel van die luchtige programma's op tv.

Door Tweakers user AW_Bos, vrijdag 9 september 2016 00:03

Ik zeg: "Naar Nederland ermee!"

Op mijn goedbezochte spoorwegsite zal ik dit ook maar even dit delen.

Door Tweakers user Metzie, vrijdag 16 september 2016 23:03

Ik ben niet de organisator van deze Crowdfunding actie, dus ik denk niet dat ik de beste persoon ben om naar de mainstream media te stappen. Ik zal eens kijken of ik de organisator kan inspireren om nog wat extra actie te ondernemen. Bedankt in ieder geval voor de interesse.

Door Johna63, donderdag 22 december 2016 15:31

While think this kind of Real estate property industry hope against hope turn back in the positive course? Or maybe can it be at a standstill very young to tell? We're glimpse many terracing property foreclosures modish gaekacecfgee

Reageren is niet meer mogelijk