NS 2000 Crowdfunding update #4

Door Metzie op dinsdag 22 november 2016 23:03 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 5.833

https://tweakers.net/ext/f/HKvJNvdo730itasoqOehrJnO/full.jpg

NS 2000 Crowdfunding update #4
De tussenstand van de crowdfunding actie is dat er op dit moment (22 november 2016) €31719 opgehaald.

Zoals in de vorige update is te lezen,blijkt er onverwacht de kans te zijn om een beter exemplaar te verwerven. Deze machine bevindt zich midden in Amerika op het terrein van de "Lehigh Cements" (onderdeel van het Duitse Heidelberg Cement). De fabriek ligt in Mason City, zo`n 200 km onder Minnesota en ruim 1600 km. uit de kust... Het heeft aardig wat tijd gekost alvorens het "corporate headquarters" (de directie) het verzoek heeft behandeld maar er is gelukkig zeer positief nieuws gekomen. De directie is bereid om de machine aan de SGB over te dragen en er worden diverse reserveonderdelen bij beschikbaar gesteld!

Het projectteam heeft natuurlijk positief op hun voorstel gereageerd en gevraagd om meer informatie over de locomotief, maar helaas duurt het weer even voordat er een reactie is. Hopelijk volgen snel meer foto`s en technische informatie. Op basis van wat bekend is uit fora en enkele oudere foto`s is duidelijk dat het gaat om nummer USA7989 uit 1943. Ter vergelijking: de NS 2004 had nummer 7985. De machine is rond 1985 van andere draaistellen voorzien, waarschijnlijk tijdens een grote revisie waarbij de loc eveneens is aangepast voor radiobediening. Deze draaistellen zijn van een iets lichter maar even oud type Whitcomb-locomotief afkomstig. De locomotief is vanwege een defecte tractiemotor niet rijvaardig maar werd nog ingezet bij het bedrijf tot 2010. Uiterlijk is de machine verder geheel in originele toestand en nog in goede staat. In de bufferbalk zijn de gaten voor bouten van de buffers van de inzet in Europa ook nog aanwezig.

In vergelijking met de machine in Lake Wales is dit een vele malen beter exemplaar, omdat deze in principe ook in technische zin compleet is en tot voor 5 jaar geleden nog gelopen heeft. De buitenzijde is niet verbouwd en doordat de machine steeds op eigen terrein heeft gestaan is er geen sprake van vandalisme of diefstal van componenten.

Op dit moment wordt er verder nagegaan op welke manier het transport binnen Amerika georganiseerd kan worden. Er zal begin 2017 een bezoek ter plaatse worden gebracht om de machine goed te inspecteren en verdere afspraken te maken. Tevens wordt dan duidelijk wat er beschikbaar is aan extra onderdelen. Als alles meezit, zou het transport naar Nederland in het voorjaar kunnen plaatsvinden. Intussen inventariseren we ook de mogelijkheden om in Italië vervangende draaistellen en tractiemotoren te verwerven.

Dankzij de extra donaties die afgelopen tijd nog zijn ontvangen, verwachten we dat het mogelijk is de extra transportkosten voor deze locomotief te kunnen financieren. Het transport van een ruim 65 ton zware machine per dieplader over zo`n 1600 km door Amerika is immers geen eenvoudige en daardoor dure klus. Vele bruggen en wegen zijn niet op zo`n gewicht gebouwd en de route kan wat omslachtig worden. Vervoer over het spoor is vanwege kostbare keuringen e.d. geen optie.

Pas na volledige technische controle in Nederland zal exact bekend zijn wat de kosten bedragen voor een eventueel later rijvaardig herstel. Hierover is nu nog niets te zeggen, maar wel zal een optische opknapbeurt op afzienbare termijn mogelijk zijn. Het belangrijkste doel kan dankzij alle sponsoren en donateurs in ieder geval worden gerealiseerd:het verwerven van een goede NS 2000 loc evenals het transport, en uiterlijk herstel!

Het projectteam willen nogmaals iedereen hartelijk danken die tot op heden heeft bijgedragen in dit project!
Foto copyright:
Foto 1 van van SGB website
Foto 2 van d.w.davidson
Foto 3 van Robert

Volgende: NS 2000 Crowdfunding update #5 12-'16 NS 2000 Crowdfunding update #5
Volgende: NS 2000 Crowdfunding update #3 10-'16 NS 2000 Crowdfunding update #3

Reacties


Door Tweakers user marcop23, woensdag 23 november 2016 14:20

Stomme vraag misschien hoor :P Maar kan je zon loc niet kwijt op een spoorwegwagon? In de VS mogen treinen behoorlijk hoog en zwaar zijn tov Europa. Per dieplader klinkt echt alsof het heel veel geld gaat kosten, maar ik snap dat er inderdaad geen goed alternatief is.

Een beetje zoals dit:
https://en.wikipedia.org/.../File:Heavy_duty_flat.jpg

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 november 2016 14:29]


Door Tweakers user Kruiwagen, donderdag 24 november 2016 09:31

Vervoer via spoor is ook heel erg kostbaar. Plus je zit met het feit dat je waarschijnlijk met meerdere vervoerders een hele papierwinkel moet doorlopen en bij aankomst in NL moet je alsnog per dieplader :)

Door Tweakers user marcop23, donderdag 24 november 2016 09:53

Kruiwagen schreef op donderdag 24 november 2016 @ 09:31:
Vervoer via spoor is ook heel erg kostbaar. Plus je zit met het feit dat je waarschijnlijk met meerdere vervoerders een hele papierwinkel moet doorlopen en bij aankomst in NL moet je alsnog per dieplader :)
Nouja, er zijn volgens mij tussenpartijen die met de vervoerders zelf kunnen praten waardoor jij als klant weinig papierwerk hebt, dat zou moeten schelen. En dat die in NL alsnog op een dieplader moet vind ik een beetje een non-argument :P Door de VS is de afstand met 1600km veeeel groter dan een stukje Rotterdam-Goes.

Maar het kan natuurlijk alsnog duurder zijn, maar ik dacht, ik heb maar een idee :P

Door Tweakers user Metzie, donderdag 24 november 2016 16:46

marcop23 schreef op woensdag 23 november 2016 @ 14:20:Maar kan je zon loc niet kwijt op een spoorwegwagon?
In het bron artikel staat "Vervoer over het spoor is vanwege kostbare keuringen e.d. geen optie".

Op het forum van BeneluxSpoor.net kwam dezelfde vraag voorbij. Technisch is het zeker mogelijk, op google staan diverse foto's van (gecrashte) locomotieven die op een flatbed wegon vervoerd worden door een spoorweg maatschappij.

Ik ga er vanuit dat de SGB diverse opties zal overwegen en de financieel meest gunstige optie zal kiezen. Uiteindelijk is snelheid niet echt een issue, zolang de locomotief maar in Nederland aankomt uiteindelijk. :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 november 2016 16:47]


Door Tweakers user jip_86, donderdag 24 november 2016 21:42

Doet me denken aan een documentaire die ik eens op tv gezien heb waar ze twee stoomlocomotieven uit Turkije gehaald hebben naar ik meen Schotland. Volgens mij zijn dat ze, maar ik meende dat ze minder roestig waren op tv. Dacht namelijk dat ze daar wel per spoor vervoerd waren. Misschien is via dat museum wel kennis te achterhalen hoe ze dat gedaan hebben?

Twee linkjes van wat ik via Google kan vinden:
https://www.sundaypost.co...ong-trip-back-to-glasgow/
http://clydeside-images.b...n-acapulco-well-okay.html

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 november 2016 21:42]


Door Tweakers user marcop23, vrijdag 25 november 2016 10:20

Metzie schreef op donderdag 24 november 2016 @ 16:46:
[...]


In het bron artikel staat "Vervoer over het spoor is vanwege kostbare keuringen e.d. geen optie".
[..]
Nouja, ik ging er vanuit dat ze daarmee bedoelen, 'rollend op eigen wielen'. Maar inderdaad, ik heb ook wel vertrouwen dat ze het dan inderdaad onderzocht hebben en een goede afweging gaan maken.

Door Tweakers user Metzie, vrijdag 25 november 2016 11:03

marcop23 schreef op vrijdag 25 november 2016 @ 10:20:
[...]

Nouja, ik ging er vanuit dat ze daarmee bedoelen, 'rollend op eigen wielen'.
Hmmz. Scherpe opmerking, zo had ik er nog niet naar gekeken. :)

Wel even voor de goede orde ik ben niet bij de organisatie betrokken, ik ben alleen een fan van het project. Feel free om je feedback direct naar de SGB te sturen.

Reageren is niet meer mogelijk