NS 2000 Crowdfunding update #10

Door Metzie op woensdag 27 september 2017 21:42 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 7.055

NS 2000 Crowdfunding update #10

Een wat verlate update over het project. Het stond al tijdens mijn vakantie op het beneluxspoor.net forum maar het echte leven zat in de weg om er direct een post van te maken dus hierbij alsnog.

Toen het SGB team in Amerika bij de fabriek was waar de loc staat hebben ze de originele draaistellen gevonden! Deze stonden op een soort schrootplaats een paar kilometer van de fabriek verwijderd. Dat de draaistellen nog niet waren afgevoerd was puur toeval. De originele motoren zitten er ook nog in, al zal de kwaliteit hiervan op zijn minst discutabel zijn.

Gelukkig krijgen ze er ook nog een aantal losse motoren en generatoren bij dus er zal voldoende bij zijn om er 1 compleet werkende loc van te bouwen. Dat zij die "reservedelen" erbij kregen had wel tot gevolg dat er weer extra vrachtwagens nodig zijn om die onderdelen naar de haven te vervoeren. Helaas blijken transport- en hijskosten in Amerika minimaal 8 x zo duur als in Europa maar zoals het er nu naar uitziet gaat het gewoon lukken om de loc + reservedelen naar Goes te transporteren.

De papieren zijn inmiddels ook nagenoeg allemaal aanwezig, nu is het wachten op de scheepvaartmaatschappij die aan moet geven op welke datum er een schip naar Nederland of België vaart waar de loc op kan.

https://tweakers.net/ext/f/j8buwpmhYfTZ7lRfejBTZKoh/medium.jpg
https://tweakers.net/ext/f/DHQapGhdRR6Gl2KQv7JHAowq/medium.jpg

Volgende: NS 2000 Crowdfunding update #11 09-'17 NS 2000 Crowdfunding update #11
Volgende: NS 2000 Crowdfunding update #9 06-'17 NS 2000 Crowdfunding update #9

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, woensdag 27 september 2017 22:16

Misschien dat je het voor deze niet-locomotief-kundige wat kan uitleggen:
Draaistellen, dat is dus het stukje wielen & assen en bodemplaat van de locomotief? En dat is dus te zien op de eerste foto?

Die motor, da's op het tweede fotootje te zien en zit dus gemonteerd in zo'n draaistel?

En waar die hele crowdfunding mee begon, dat is dus 'enkel' het stuk wat op/om dat draaistel gebouwd zit, dus de carosserie en dergelijke?
(vooral dat 'enkel' niet negatief opvatten, ik probeer enkel te snappen om welke delen het nou gaat :) )

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 september 2017 22:17]


Door Tweakers user Metzie, woensdag 27 september 2017 22:28

vanaalten schreef op woensdag 27 september 2017 @ 22:16:
Misschien dat je het voor deze niet-locomotief-kundige wat kan uitleggen:
Hoi vanaalten, leuke vraag. Om eerst wat uit te leggen over de aandrijving van een diesellocomotief. De dieselmotor is verbonden met een generator (soort dynamo) die stroom opwekt. De locomotief chassis staat op wielen, alleen omdat het om 8 wielen (4 assen) gaat zitten de wielen per 4 (2 assen) op een draaistel vast. Het draaistel zorgt ervoor dat bij het nemen van een bocht alleen het draaistel hoeft te draaien en niet de hele locomotief.

De eigenlijke aandrijving van de locomotief gebeurt met elektrische tractie motoren die in het draaistel zitten. Deze krijgen hun stroom van de generator. De tractie motor zit verbonden met de as en die zorgt ervoor dat de locomotief rijdt.

Dit is geschreven door een leek, please don't shoot als ik een fout heb gemaakt. :)

De reden waarom dit zo bijzonder is, is omdat de locomotief nu niet op originele draaistellen rijdt. De originele draaistellen stonden dus nog bij de schroothoop. Het museum wilt de locomotief zo opknappen naar de staat van 1950 toen zij in NS dienst was. Dus vandaar dat ze ook de correcte draaistellen willen toepassen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 september 2017 22:31]


Door Tweakers user vanaalten, donderdag 28 september 2017 09:45

Ah, dank voor de uitleg!

Dus het crowdfunding initiatief begon met een complete locomotief inclusief draaistellen, enkel waren dat niet de originele stellen (wat was daar dan mis mee?). Dus als het verschepen door gaat, hebben we in NL straks ee complete loc met niet-originele draaistellen, niet-originele motor plus een set originele draaistellen & motor. :)

Door Tweakers user Metzie, donderdag 28 september 2017 12:57

Ze hebben straks een locomotief met extra draaistellen en een hele berg reserve onderdelen (dus generatoren en motoren) en dan begint het grote opknap werk.

Waarom originele draaistellen? Zie het maar als het opknappen van een klassieke auto naar concours staat. Mensen die dat doen willen ook graag de auto terug brengen naar de staat zoals hij uit de fabriek kwam. Ik ga er vanuit dat de SGB een soortgelijke wens heeft.

Door Tweakers user marcop23, vrijdag 29 september 2017 12:00

Metzie schreef op woensdag 27 september 2017 @ 22:28:
[...]
De locomotief chassis staat op wielen, alleen omdat het om 8 wielen (4 assen) gaat zitten de wielen per 4 (2 assen) op een draaistel vast. Het draaistel zorgt ervoor dat bij het nemen van een bocht alleen het draaistel hoeft te draaien en niet de hele locomotief.
Bekijk bijvoorbeeld een kleine aanhanger met een tandemas. Als je daarmee de bocht om gaat, wringen de banden een beetje bij het draaien. Een vrachtwagentrailer met drie assen doet dat nog wat meer. Als je nu alleen fatsoenlijk een bocht om wil, zonder veel wrijving, heb je meesturende assen nodig. Bij een trein heb je het geluk dat je op rails rijdt, dus als je gewoon kan zorgen dat je wielen vrij kunnen draaien zorgen ze zelf voor het meesturen.

Dat is dus wat het draaistel doet: Per groep van meestal 2 assen, die weinig last van wringen hebben omdat ze dichtbij elkaar zitten, zijn ze gemonteerd in een frame die onder de locomotief kan draaien. Daar zitten dus ook de elektromotoren in, omdat die min of meer vast zitten aan de assen.

Door Tweakers user Hayertjez, vrijdag 29 september 2017 12:28

Transport kosten zo veel duurder. Ik dacht dat het loon van een trukker zwaar meeweegt op deze lasten. Aangezien de lonen in Amerika lager ligt verwachtte ik juist een lager bedrag. Waar zitten precies de meerkosten in?
Succes met het project!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 29 september 2017 12:28]


Door Tweakers user Metzie, vrijdag 29 september 2017 13:27

Hayertjez schreef op vrijdag 29 september 2017 @ 12:28:
Waar zitten precies de meerkosten in?
Ik ben niet verbonden aan de SGB of dit project. Zoals de weblog titel zegt "onofficieel supporter" . Ik weet het dus niet en ik vraag me af of de SGB hun financiele bslissingen in het openbaar bekend wilt maken.

Reageren is niet meer mogelijk